Co trzeba wiedzieć o pracy sezonowej?
Praca sezonowa dotyczy wybranych branż: głownie związanych z biznesem w branży agro oraz turystyką i hotelarstwem.
Pracę sezonową wykonuje się na podstawie zezwolenia typu S wydawanego przez właściwy PUP na maksymalnie 9 miesięcy w roku.
Pracownik sezonowy pracuje przez określoną część roku, a praca, którą wykonuje ma charakter tymczasowy i przejściowy.
Pracę sezonową można wykonywać będąc ubezpieczonym w KRUS a nie w ZUS jeśli pracownik sezonowy pracuje dla gospodarstwa-producenta rolnego – na przykład „gospodarstwo rolne Jan Kowalski – uprawa truskawki, borówki i maliny”. Wtedy Jak Kowalski ubezpiecza pracowników sezonowych w KRUS.
Najczęściej pracownicy sezonowi są poszukiwani w okresie letnim, w takich branżach jak:
- Rolnictwo: przy zbiorach warzyw i owoców
- Hotelarstwo: hotele, kempingi, ośrodki wypoczynkowe
- Gastronomia: restauracje, bary, kawiarnie
Praca sezonowa w Polsce dla Ukraińców, Białorusinów, Rosjan, Mołdawian, Gruzinów i Ormian daje im wiele możliwości i korzyści. To rozwiązanie dla osób, które wciąż się uczą lub chcą jedynie dorobić do wynagrodzenia. Praca sezonowa w Polsce trwa przez 9 miesięcy a więc dłużej niż praca na oświadczenie o powierzeniu pracy – 6 miesięcy.
To pozwala na uzyskanie wizy na 9 miesięcy i powrót do tej pracy sezonowej w następnym sezonie i roku kalendarzowym.
Praca sezonowa jest dobrze płatna, zwykle rozliczana w akordzie i nie wiąże pracownika umową na cały rok.